17.09.2018

25.07.2018

07.05.2018

Please reload

Vanhemmat uutiset

Ponitähtien kuningatar

December 15, 2018

1/10
Please reload

Uusimmat uutiset

Heppa-arki tutuksi

13.08.2018

Heppa-arki, minkälaista se on, mitä on tehdä hevosten kanssa töitä? VS-Ravinuoret kävivät PONIPOWERII! -hankkeen tiimoilta ottamassa siitä selvää! 

Maanantai aamuna klo. 9.00. kokoontui Metsämäen raviradan varikolla reipas joukko ravinuoria ja suuntasimme Koivusen ravitallille, jossa meitä vastassa oli 14 vuotta tallilla työskennellyt Elli. Hän esitteli meille tallia, varusteita ja kertoi hevosenhoitajan työstä. Aikaisia aamutalleja, pari kertaa viikossa ravipäivinä myöhäisiä iltoja, alkuöitä ja sillä välillä valjaiden pesua, karsinoiden siivoamista, ruokkimista, ajoa, jalkojen hoitoa, loimittamista, tarhaamista ja joskus vähän vapaatakin! ;) 

 

Nyt kesällä on helpompaa kun hevoset ovat ulkona, mutta talviaikaan loimitukset ja tarhaukset lisäävät työmäärää selkeästi Elli kertoi. Myös hevosten omistajien kanssa on tärkeää vaihtaa kuulumisia ja joskus ehtii kahvitauollakin rupatella hetken. 

 

Kovaa työtä, sitä ei käynyt kenenkään epäileminen, mutta mistä Elli työtovereineen sitten jaksamisensa ammentaa? "Hevoset. Ei tässä tunne olevansa oikein töissä. Tämä on vähän niinkuin kiva harrastus."  -Tuumasi Ellin työkaveri. 

 

"Varsojen kehittyminen ja tietysti se omien passien pärjääminen raveissa. Ja ihan huippukiva tiimi." -Kehui Elli työkavereitaan. Ja tietysti niitä omia suosikkihevosiakin löytyi, mutta kaikki hoidetaan ja valmennetaan ihan yhtä tarkasti. 

 

Lenkiltä oli palailemassa ajovuorossa olevia hevosia taas ennen seuraavaa ryhmää. Ravinuoret pääsivät purkamaan hikistä, mutta tyytyväisen oloista ajokkia valjaista, joka seuraavaksi siirtyi pesulle ja jalkojen kylmäykseen. Myös juottamisen tärkeyttä painotettiin.

Kun lenkiltä tulleet oli saatu hoidettua, alkoi seuraavien valjastus. Naulakossa oli kasa valjaita ja varusteita edellisen ravireissun jälkeen, odottaen pesua ja puunausta seuraavaa kilpailukertaa varten. Pyykkikone hurisi pesuvuorossaan, kaikki puuhasivat jotain, tunnelma oli silti hyväntuulinen ja iloinen. Kiitimme vierailumahdollisuudesta ja jatkoimme matkaa Hevosklinikka Anivetiin, tutustumaan toisenlaiseen hevosarkeen.

 

Anivetissa meitä vastassa oli 10 vuotta klinikalla työskennellyt Mira, joka vuorostaan näytti klinikan paikkoja ja kertoi omasta työstään. Hoitotila, röntgenlaitteet, nukutus- ja leikkaustila, potilaskarsinat, juoksutuskäytävä ja maneesi. Vieressä oleva ravirata taas mahdollistaa tarvittaessa ravihevosten tutkimista ajaessa. Kaikki löytyy läheltä. Klinikkahoitajan tehtäviin kuuluu aamuisin klinikan avaaminen, mahdollisten yöpyneiden potilaiden tarkistus ja ruokkiminen. Sähköpostien tarkistus ja puheluihin vastaaminen, leikkauksien valmistelut, tilojen siistinä pito ja tarvikkeiden varastojen seuranta ja täyttö, ajanvarauksien hoito ja eläinlääkärien avustaminen sekä röntgenkuvien otto. 

Ähkypotilaat olivat melko yleisiä ja painottuivat useasti näin kesän loppuihin hevosten palattua laitumilta liikunnan vähentyessä ja ruokinnan muuttuessa. Myös maata syöviä potilaita klinikalla piipahteli, tälläkin hetkellä karsinasta meitä uteliaana ja pirteänä kurkki yksi pörröpää-potilas.

Helteillä ja pakkasilla hevoset eivät ehkä juo ihan niin paljon kuin niiden pitäisi. Juottaminen on tärkeää ja kannattaakin totuttaa hevonen ja poni jonkinlaiseen makuveteen, josta se pitää, jotta lisäjuotto olisi helpompaa. -Mirakin opasti.

Näimme myös hevosen pääkallon, josta oli helppo nähdä hammasloman paikka ja hammaspiikkien muodostuma. Mira kertoi että parasta klinikkahoitajan työssä oli mahdollisuus auttaa hevosia ja nähdä niiden paranevan sekä sen tiimoilta helpottuneet ja iloiset omistajat.

Lähtiessämme Mira antoi meille vielä hienot Anivetin reput, jotka tuntuivat olevan kovasti mieluisia! 

Paljon kiitoksia Ravitalli Harri Koivunen / Elli työtiimeineen, iso kiitos Hevosklinikka Anivet / Mira työtiimeineen, että otitte meidät ystävällisesti ja iloisesti työpäivänne ohessa vastaan ja ehditte meille työstänne kertomaan.

 

Molempien työstä välittyi aito rakkaus hevosiin ja sitä kautta omaan, joskin aina ei niin helppoon työhön. Kutsumusammatti ja elämäntapa joka vie sydämen mennessään ♡

 

 

Postaa FB
Twiittaa